Ontmoet je afgevaardigde: Britt Vankelst

Met een team van meer dan 35 afgevaardigden, vertegenwoordigt ACV KU Leuven het KU Leuven-personeel. Maar wie is er zo gedreven — of goed gek — om dat vertegenwoordigingswerk te doen? En waarom? Ontmoet je afgevaardigde: Brigitte Vankelst, of Britt voor de collega’s.

Hoe ziet voor jou een typische werkdag er uit?

Ik ben aan de KU Leuven begonnen in 1995 en werk voor residentiebeheer op twee residenties: de residentie Sedes Vlamingenstraat en residentie Edith Stein. In deze gebouwen waarin onze studenten wonen zorg ik voor de orde en netheid, het doorgeven van defecten, etc..

Maar we doen nog zoveel meer. We zijn bijvoorbeeld de ogen en oren van onze residentie, het luisterend oor voor studenten en al hun leuke (en soms ook minder leuke) verhalen, en staan hun bij met raad en daad.

En daarnaast ben je nog afgevaardigde aan de KU Leuven?

Bij de sociale verkiezingen in 2016 heb ik mij kandidaat gesteld, en sindsdien verdedig ik de personeelsbelangen aan de KU Leuven als afgevaardigde in het Comité Personeelszaken en het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk.

Het is soms wat balanceren tussen bijvoorbeeld vergaderwerk en strakke werkschema’s, maar deelnemen aan dit soort inspraakorganen zorgt er voor dat je zaken kan aankaarten én je leert hoe de KU Leuven werkt.

Wat zijn voor jou de belangrijke actiepunten?

De werkbaarheid hier aan de KU Leuven staat op de eerste plaats. De KU Leuven pakt als universiteit graag uit met haar internationale uitstraling, maar achter de schermen draait het vaak op moeilijk werkbaar en soms weinig gewaardeerd werk.

Voor mij is het ook belangrijk dat de KU Leuven wat meer nadenkt over hoe ze haar eigen waarden toepast in haar personeelsbeleid. Moet het hier steeds meer als een privébedrijf draaien, met onderaanneming, steeds meer controle, strakkere werkschema’s, etc.?

Ik wil bijvoorbeeld ook een aanspreekpunt blijven voor onze studenten, maar als de KU Leuven en haar onderaannemers rekenen in termen van gekuiste vierkante meter per uur, is daar niet veel tijd meer voor…

Merk je dat vakbondswerk een verschil maakt bij jou  op de werkplek?

Ja, bij problemen spreken de collega’s mij aan, ik sta hun bij, en wij gaan samen opzoek naar de beste oplossing.

Niet elke collega heeft evenveel tijd of kans om problemen aan te kaarten, maar door als vakbond samen aan de vergadertafel te zitten (en er desnoods eens op te slaan), krijgt iedereen een stem.

Wat zou je je collega’s willen meegeven die nu twijfelen om zich kandidaat te stellen als vertegenwoordiger?

Twee woorden: gewoon doen! Je hebt als vertegenwoordiger ook het recht om opleidingen te volgen tijdens de werktijd, iets wat heel handig is. Mensen die mij kennen weten dat ik geen blad voor mijn mond neem, maar als je ook vorming hebt gekregen over bijvoorbeeld arbeidsrecht of de oorzaken van burnout, dan sta je veel sterker in je schoenen in discussies en overleg.


Zie je met een vraag of probleem, of nood aan een babbel over je werksituatie?:

Geef me een seintje

Of bel me even op 0484 973 228.Graag jouw reactie, vraag of ervaring!