Ontmoet je afgevaardigde: Jean-Pierre Dekeyser

Met een team van meer dan 35 afgevaardigden, vertegenwoordigt ACV KU Leuven het KU Leuven-personeel. Maar wie is er zo gedreven — of goed gek — om dat vertegenwoordigingswerk te doen? En waarom? Ontmoet je afgevaardigde: Jean-Pierre Dekeyser.

Hoe ziet voor jou een typische werkdag er uit?

Ik ben aan de KU Leuven begonnen in 1998 en werk op het Proefdierencentrum op Gasthuisberg in Leuven. Mijn werkdag begint daar om 07:45, wanneer ik als gangverantwoordelijke de taken binnen mijn team verder verdeel en opvolg. Het iedere dag correct en zonder onderbreking verzorgen van de proefdieren, voornamelijk muizen, is onze eerste prioriteit.

En daarnaast ben je ook nog afgevaardigde aan de KU Leuven?

Met de sociale verkiezingen in 2012 heb ik mij formeel kandidaat gesteld, en ik verdedig nu al 8 jaar personeelsbelangen aan de KU Leuven. Zelf had ik voordien heel veel steun gekregen van het ACV bij de moeilijke gesprekken met mijn werkgever in het kader van een correcte verloning.

Als dank hiervoor, en vooral omdat ik ondervonden had dat er meer solidariteit op de werkvloer nodig was, heb ik me toen kandidaat gesteld. Momenteel ben ik afgevaardigde in de Ondernemingsraad, het Comité Preventie en Bescherming op het Werk, en het Comité Personeelszaken.

Wat zijn voor jou de belangrijkste actiepunten?

Gezien ikzelf net zoals veel KU Leuven-collega’s met de fiets naar het werk kom, vind ik het fietsbeleid een belangrijk punt om verder aan te werken. Een duurzaam en doordacht mobiliteitsbeleid voor het personeel van een grote werkgever als de KU Leuven, is heel belangrijk. Bijvoorbeeld een kilometervergoeding en leasingsmogelijkheden, ook voor fietsers. Ook wil ik mee opkomen voor een correct loon voor alle medewerkers en het optrekken van de koopkracht, zeker voor de laagste lonen.

Als oudere personeelsvertegenwoordiger wil ik er ook zijn voor leeftijdsgenoten die dikwijls onder druk komen te staan, mee hun belangen vertegenwoordigen en hen steunen op momenten dat hun kunnen en kennis in twijfel wordt getrokken.

Merk je dat vakbondswerk een verschil maakt bij jou op de werkplek?

Jazeker, bij problemen op de werkvloer spreken de collega’s mij aan en steun ik hen in het overleg met de leidinggevenden, bijvoorbeeld bij het bespreken van de evaluaties.

Wat zou je collega’s willen meegeven die nu twijfelen om zich kandidaat te stellen als vertegenwoordiger?

Zeker niet twijfelen, stel je kandidaat. Je wordt zeer goed begeleid vóór en na de sociale verkiezingen. En eens je een afgevaardigde bent, krijg je de mogelijkheid en de nodige werktijd om naar vormingen en opleidingen te gaan, onder andere over sociale wetgeving.

Deze kennis heb je nodig in vele situaties, zowel op je werkomgeving en daarbuiten, om de knelpunten en mogelijk oplossingen te begrijpen en om je verantwoordelijkheid als vakbondsafgevaardigde op te nemen. Verder zul je ook merken dat je er niet alleen voor staat en dat je als ACV-vertegenwoordiger veel kunt betekenen voor de collega’s.

Zit je met een vraag of probleem, of nood aan een babbel over je werksituatie op Gasthuisberg?:

Geef me een seintje.Graag jouw reactie, vraag of ervaring!