Ontmoet je afgevaardigde: Johan Morren

Met een team van meer dan 35 afgevaardigden, vertegenwoordigt ACV KU Leuven het KU Leuven-personeel. Maar wie is er zo gedreven — of goed gek — om dat vertegenwoordigingswerk te doen? En waarom? Ontmoet je afgevaardigde:
Johan Morren
Hoe ziet voor jou een typische werkdag er uit?
Sinds 1982 ben ik werkzaam als technicus binnen het departement natuurkunde & sterrenkunde. De laatste 15 jaar ben ik nauw betrokken bij het ontwerp, bouw en onderhoud van apparatuur voor de onderzoeksgroep sterrenkunde. De toestellen die wij met ons team bouwen staan overal ter wereld en binnenkort ook ergens in de ruimte.
En daarnaast ben je nog afgevaardigde aan de KU Leuven?
Sedert vele jaren ben ik afgevaardigde in het CPBW, waar ik me vooral inzet voor de veiligheid van de werknemers op de werkvloer, ook mobiliteit zoals het 2WDverhaal volg ik met een kritische blik.

Binnen het comité personeelszaken zorgen wij ervoor dat rechten van de werknemers gerespecteerd en verbeterd worden. Hier komen we vooral tussen in persoonlijke dossiers ten gevolge van negatieve evaluaties of mogelijk ontslag.

Ook in de ondernemingsraad zetel ik als plaatsvervanger.

Wat zijn voor jou de belangrijke actiepunten?
Veiligheid en gezondheid van de werknemers. Aangezien we in een onderzoeksinstelling werken komen sommigen onder ons in contact met stoffen waarvan de gezondheidsrisico’s weinig bekend zijn.

Mobiliteit ligt me ook nauw aan het hart. Ondanks het initiatief van de KU van 2WD’s allerhande blijven personeelsleden die hun eigen fiets of wagen gebruiken in de kou staan.

Als afgevaardigde in het comité personeelszaken volg ik van kortbij de persoonlijke dossiers op.

Merk je dat vakbondswerk een verschil maakt bij jou  op de werkplek?
Toch wel, door de jaren heen VGM-problemen aangekaart met een positief gevolg en nieuwe procedures als resultaat die de veiligheid en gezondheid ten goede koen. In de onderhandelingen voor een nieuwe cao zijn de verzuchtingen van alleenstaande (gescheiden) collega’s met kinderen opgenomen voor een tweewekelijks uurrooster.
Wat zou je je collega’s willen meegeven die nu twijfelen om zich kandidaat te stellen als vertegenwoordiger?
Sociaal geëngageerd? Wil je opkomen voor de rechten van uzelf en de duizenden werknemers aan de KU? Gewoon doen! Ons netwerk moet zo goed mogelijk vertakt zijn op alle plaatsen en statuten aan de KU.
Zie je met een vraag of probleem, of nood aan een babbel over je werksituatie?: 

Geef  me een seintje 

 Graag jouw reactie, vraag of ervaring!