Britt Vankelst

door als vakbond samen aan de vergadertafel te zitten (en er desnoods eens op te slaan), krijgt iedereen een stem

Ik ben aan de KU Leuven begonnen in 1995 en werk voor residentiebeheer op twee residenties: de residentie Sedes Vlamingenstraat en residentie Edith Stein. In deze gebouwen waarin onze studenten wonen zorg ik voor de orde en netheid, het doorgeven van defecten, etc..

Maar we doen nog zoveel meer. We zijn bijvoorbeeld de ogen en oren van onze residentie, het luisterend oor voor studenten en al hun leuke (en soms ook minder leuke) verhalen, en staan hen  bij met raad en daad.

In 2016 stelde ik mij voor de eerste keer kandidaat als ACV-afgevaardigde. Sindsdien verdedig ik de personeelsbelangen aan de KU Leuven als afgevaardigde in het Comité Personeelszaken en het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk. Het is soms wat balanceren tussen overleggen met de werkgever en strakke werkschema’s, maar deelnemen aan dit soort inspraakorganen zorgt er voor dat je zaken kan aankaarten én je leert hoe de KU Leuven werkt.

Ik merk dat collega’s mij gemakkelijk aanspreken en ik sta hen bij. Samen gaan we op zoek naar de beste oplossing.

Niet elke afgevaardigde heeft evenveel tijd of kans om problemen aan te kaarten, maar door als vakbond samen aan de vergadertafel te zitten (en er desnoods eens op te slaan), krijgt iedereen een stem.

Ik wil mij opnieuw engageren ACV omdat veel collega’s aangeven dat de werkbaarheid op de eerste plaats komt. De KU Leuven pakt als universiteit graag uit met haar internationale uitstraling, maar achter de schermen is het vaak moeilijk werkbaar en soms zelfs ondergewaardeerd. Daarom vind ik ook dat onze werkgever best ook meer nadenkt over de toepassing van haar eigen waarden in haar personeelsbeleid. Moeten we steeds meer als een privébedrijf draaien, met onder-aanneming, steeds meer controle, strakkere werkschema’s, kwantiteit over kwaliteit etc.?

Ik wil een aanspreekpunt blijven voor onze studenten, daar maken wij vaak het verschil voor onze studenten. Maar als de KU Leuven liever redeneert in termen van gekuiste vierkante meter per uur, dan is daar niet veel tijd meer voor…dat moeten we toch echt wel vermijden.

Zit je met een vraag of probleem, of nood aan een babbel over je werksituatie?

Geef een seintje brigitte.vankelst@kuleuven.be +32 16 3 24445