Marc Andries

De vakbonden zijn nog altijd vaak de enige (erkende) spreekbuis van het personeel”

Ik geef hoofdzakelijk les, voor een gedeelte ook op Odisee en dit allemaal op Campus Brussel. Wat veel collega’s waarschijnlijk niet weten is dat ik van kindsbeen supporter ben van Antwerp FC.

Sinds 1 oktober 2013 werk ik bij KU Leuven. Voorheen heb ik heel wat veranderingen in het onderwijslandschap meegemaakt en werkte ik voor EHSAL/HUBrussel/HUB-KAHO. Je kan stellen dat ik momenteel het langst aanwezige oud-EHSAL personeelslid ben dat in KU Leuven is geïntegreerd. Mijn vakbondsengagement gaat terug tot 1995/

De huidige corona-crisis mag gebruikt worden om nuttige wijzigingen zoals telewerk meer door te voeren, maar niet om allerlei faciliteiten voor het personeel af te schaffen. En het mag al zeker niet leiden tot maatregelen die de werkdruk impliciet of expliciet doen toenemen.

De vakbonden zijn nog altijd vaak de enige (erkende) spreekbuis van het personeel. Wij kunnen  van vandaag op morgen geen revolutionaire wijzigingen aan personeelsstatuten en arbeidsomstandigheden afdwingen. Maar we hebben wel al bewezen dat we vaak met kleine stapjes en met veel overleg en volharding heel wat kunnen verwezenlijken. Het voordeel van onze vakbond is ook dat we samen een denktank vormen waar heel wat ervaring aanwezig is.

ACV-KULeuven onderscheidt zich door een constructieve houding. Onze vertegenwoordigers zetten het algemeen belang van het personeel voorop, niet het belang van de individueel afgevaardigde. Ik ben bijzonder fier op het feit dat ik erin lukte om de afschaffing van het docentenlokaal te compenseren. Er was een leslokaalnood toe de Campus Koekelberg werd verlaten. Ik ben er in geslaagd de voorruimte van de Wintertuin op de 6de verdieping van het Hermes gebouw tot een docentenlokaal te laten omvormen, en dat zou er zonder mijn inbreng wellicht nooit gekomen zijn.

Zit je met een vraag of probleem, of nood aan een babbel over je werksituatie?

Geef een seintje marc.andries@kuleuven.be +32 2 609 82 56