Heb je tijd en ruimte voor borstvoedingspauzes?

Als je na je bevalling terug aan de slag gaat aan de KU Leuven, dan heb je recht op op borstvoedingspauzes tijdens de werkuren. Tijdens deze pauzes kan je je kind borstvoeding geven en/of melk afkolven.

Het gaat om een pauze van een half uur per dag als je vier uur werkt, Werk je 7,5 uur of meer, dan heb je recht op één pauze van een uur, of twee van een half uur. De pauzes kunnen worden genomen tot negen maanden na de geboorte. Dit is een collectief recht, vastgelegd door de sociale partners in CAO 80.

Maar als je werkorganisatie, werkdruk, of omgeving aan de KU Leuven het moeilijk maakt om (in alle rust) effectief van deze pauzes gebruik te maken, dan blijft dit recht wel een dode letter. Afkolven is bijvoorbeeld een activiteit die zeer gevoelig is aan allerlei omgevings (en persoonlijke) kenmerken. Een onaangename ruimte, tijdsdruk, stress, etc., kunnen maken dat afkolven minder goed, of zelfs helemaal niet lukt.

Naast de nodige tijd, dient er natuurlijk ook een ruimte aanwezig te zijn. Een goede ruimte om bijvoorbeeld af te kolven voldoet best aan een aantal kenmerken:

  • Een tafel om alle spullen op te zetten;
  • propere en hygiënische ruimte (dus geen toilet);
  • een comfortabele lig- of bureaustoel;
  • water in de buurt om alles af te wassen ed.;
  • een stopcontact (sommige afkolftoestellen werken enkel via stopcontact);
  • een propere frigo (nabij) om melk in te bewaren;
  • verluchtbaar/geen vieze geuren;
  • de nodige privacy en afsluitbaar van binnen uit;
  • wam genoeg/verwarming die regelbaar is.

Wettelijk is de KU Leuven verplicht om te voorzien in ruimtes voor collega’s die zwanger zijn of die borstvoeding geven. Dit dient minimaal een onopvallend en sluitbaar lokaal te zijn, waar men de mogelijkheid heeft om in liggende positie te rusten of melk af te kolven in hygiënische omstandigheden, en met een voorziening om zich te wassen. Deze ruimte kan wat verder liggen van je werkplek, maar omdat in principe wettelijk de verplaatsingstijd naar deze ruimte niet in je borstvoedingspauze zit, kan het natuurlijk niet dat je je ver moet verplaatsen.

Ondervind jij of je collega’s problemen met het opnemen van je recht op borstvoedingspauzes? Is er een degelijke ruimte beschikbaar, of ben je gedwongen om naar het toilet te trekken? Zijn er andere (praktische) obstakels bij je werkhervatting na je bevalling? Geef ons een seintje via onderstaand formulier, en wij bekijken samen met jou hoe we er voor kunnen zorgen dat je je recht op borstvoedingspauzes effectief kan benutten.Graag jouw reactie, vraag of ervaring!