Protestgolf tegen Nederlands regeringsbeleid

De plannen van regering Rutte-III voor het hoger onderwijs en onderzoek krijgt de laatste maanden een aanzwellende protestgolf over zich heen. In opiniestukken en petities argumenteren onderzoekers dat de beleidsplannen de extreme werkdruk, onderfinancieringen rendementsdenken aan universiteiten nog zullen verhogen, en hekelen ze de doorgedreven overheidssturing van onderzoek doorheen “kwaliteitsafspraken” en indicatoren. De petitie voor investeringen i.p.v. besparingen heeft ondertussen een 5000-tal handtekeningen verzameld.

Ondertussen steunen ook reeds vier universiteitsbesturen de kritiek en de petitie. Dit zorgt voor extra spanningen rond de koepel van Nederlandse universiteiten VSNU — zeg maar de tegenhanger van de Vlaamse VLIR — en haar relatie met Den Haag. De aanstelling van de nieuwe VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg sinds oktober kon reeds op veel kritiek rekenen binnen de universiteiten. Critici beschouwen hem als een typevoorbeeld van een aandrijver van rendementsdenken in universiteiten, en wijzen op zijn standpunten als VVS-politicus. Toen pleitte hij o.a. het afschaffen van ‘pretstudies’ zonder direct nut voor de arbeidsmarkt, meer invloed van de overheid en het bedrijfsleven op het onderzoek aan universiteiten, en zicht op de politieke kleur van onderzoekers.

Vakbond FNV roept samen met een coalitie van actiegroepen zoals Rethink UvA op om op 5 december in De Haag te protesteren. Op dat moment wordt ook de petitie aan de regering overhandigd. Tegelijkertijd raadt het FNV aan om “je laptop en een klapstoel en/of tafel mee te nemen om te kunnen telewerken. Wanneer moeten anders die artikelen en aanvragen worden geschreven, het onderwijs worden voorbereid en de administratie worden bijgehouden?”.Graag jouw reactie, vraag of ervaring!