Personeel en studenten verslikken zich in (prijzen) Alma-slaatjes

Personeel en studenten die in september de Alma hebben bezocht, hebben zich waarschijnlijk verslikt in hun groenten. Figuurlijk dan, wanneer ze aan de kassa de prijs zagen voor hun groentenslaatje.

Na de zomer is de prijs voor een zelf opgeschept kommetje sla namelijk vaak meer dan verdubbeld. Dit doordat er een nieuw systeem is ingevoerd, waarbij je per gewicht betaalt i.p.v. een vast prijs. Afhankelijk van hoeveel en wat je opschept, kan het dus aanzienlijk duurder uitvallen. Verschillende collega’s en ACV-leden signaleerden dan ook hun ergernis over deze verrassing aan de kassa. Dit in bijzonder voor collega’s die (dagelijks) rekenen op een Alma-slaatjes als maaltijd, omwille van medische restricties, dieet, of vegetarische/ecologische redenen.

Vertegenwoordigers niet op de hoogte

Zoals Veto rapporteert blijken de studentenvertegenwoordigers niet echt op de hoogte of tevreden te zijn met dit gewijzigde beleid. In tegenstelling tot studentenvertegenwoordigers, zetelen personeelsvertegenwoordigers niet in de Raad van Bestuur van de Alma, waardoor we niet op de hoogte waren. We kunnen enkel de officiële mededelingen volgen, en daar stond deze stevige prijsverhoging niet in.

Na protest en vragen van studenten, personeel, en o.a. ACV KU Leuven aan het adres van Alma-CEO Daniël Lips, is het beleid enigszins bijgestuurd. Er is nu een onderscheid tussen de “Mix-and-match” saladbar met meer kwalitatieve ingrediënten tegen de nieuwe, gewogen prijzen en de “Side dish” waar je tegen een vast bedrag extra groenten bij je schotel kan opscheppen. Dit komt tegemoet aan de opmerkingen van collega’s die de prijs-kwaliteit verhouding bedenkelijk vonden, maar niet de vraag van collega’s die rekenden op die slaatjes als maaltijd. Ze geven nu aan dat ze naar bv. een saladbar een paar straten verder trekken, met een aanvaardbare prijs voor een maatijdslaatje.

Communicatie gebrekkig, beleid deels bijgesteld

Op het CPZ van oktober heeft ACV KU Leuven dan ook (de informatiedorstroom over) het prijzenbeleid met de Personeelsdienst besproken. We hebben het er alleszins moeilijk mee dat studenten en personeel aan de kassa dit soort beleidswijzingen moeten vaststellen. Op het CPZ werd het toegegeven dat de communicatie hierover gebrekkig was, maar benadrukte men dat de prijzen wel marktcomform zijn. Hier is de vraag of markconformiteit het criterium moet zijn bij gesubsidieerde maaltijden.

Het gegeven dat de Alma-personeelskorting als een soort impliciet maar informeel personeelsvoordeel wordt beschouwd, samen met de aparte vzw-structuur van Alma, blijft het moeilijk maken om dit soort dossiers op te volgen.

We gaan proberen nauwer contacten te houden met de studentenvertegenwoordigers die de Alma opvolgen. Ook hopen we de komende maanden deze concrete discussie verder uit te werken in het algemeen plaatje over prijs en aanbod van Alma. Vergelijkingen met personeelsrestaurants, ervaring met beleid in resto’s van andere Vlaamse universiteiten, etc. is daarbij zeer welkom. Je kan een seintje geven via onderstaand formulier als je info wil doorgeven of betrokken worden.

(Foto: Filip Raes)Graag jouw reactie, vraag of ervaring!