Vorming: psychosociale risico’s op het werk en syndicale actie

Burnout en psychosociale risico’s zijn een duidelijk probleem, ook aan de KU Leuven. Hoe kun je als vertegenwoordiger mee zorgen dat dit verbetert?

Op maandag 27 januari 2020 nodigen we Jolinde Defieuw voor een vorming aan de KU Leuven over psychosociale risico’s (PSR), en hoe men als vertegenwoordiger hierrond effectief aan de slag kan.

Jolinde werkt als vormingsmedewerkster voor het ACV en is gespecialiseerd in het ondersteunen van vertegenwoordigers op de werkvloer rond PSR, burnout, etc.

Voormiddag schetst Jolinde eerst het wetgevend kader rond PSR: hoe omschrijft de wetgeving dit en welke wettelijke hefbomen zijn er om hier op de werkvloer mee aan de slag te gaan? We bekijken ook welke oorzaken aan de basis liggen van PSR en wat de mogelijke gevolgen zijn. Hiervoor gebruiken we o.a. cijfers van de Vlaamse Werkbaarheidsmonitor 2019 en de resultaten van de KU Leuven Tevredenheidsmonitor 2018.

Tenslotte bekijken we hoe een stappenplan er zou kunnen uitzien voor de syndicale aanpak van PSR op de werkvloer, geïllustreerd met een aantal concrete praktijkvoorbeelden. Hierbij krijg je als deelnemer ook een overzicht van mogelijke overheidssubsidies waar werkgevers een beroep op kunnen doen om deze problematiek aan te pakken.

In de namiddag bekijken we dan hoe we hiermee aan de KU Leuven aan de slag kunnen. Hoe zit het met werkstress en burn-out op de werkvloer? Waar zitten de oorzaken, welke mogelijkheden hebben we als vertegenwoordigers, en hoe kunnen we zorgen dat er effectief iets veranderd?

 

Praktisch

  • Timing: voormiddag 09.30-12.00u en namiddag 13.00-15.00u.
  • Geef bij inschrijving a.u.b. aan of u voor zowel het voormiddag- als het namiddagdeel aansluit.
  • Voor deelnemers die ook aansluiten bij het namiddag-onderdeel voorzien we over de middag broodjes en drinken.
  • Voor deze vormingsactiviteit kunnen ACV KU Leuven-militanten gebruik maken van hun syndicaal verlof.
  • De vorming is in eerste instantie gericht op (kandidaat-)vertegenwoordigers, maar alle ge├»nteresseerden in thematiek PSR op het werk, zijn zeer welkom!

 

Inschrijven

Schrijf je in voor 23 januari via onderstaand formulier of info@acvkuleuven.be, met de vermelding of je ook namiddag aansluit en een broodje wil.

Bij de inschrijving kan je ook kort meegeven met welke vragen je zit, of wat je verwacht van de vorming. We geven dit nog op voorhand door aan Jolinde, en kan helpen bij het afstemmen van de vorming.

 

Locatie

De vorming heeft plaats op KU Leuven Campus Leuven, lokaal Bibliotheek HIVA – KU Leuven (Parkstraat 47, Leuven). Dit is op ~15min wandelen van Leuven station, geef een seintje als er een parkeerplaats nodig is (beperkt).
Graag jouw reactie, vraag of ervaring!