Wat maakt je job werkbaar? Aftrap campagne duurzaam personeelsbeleid

ACV KU Leuven gaat dit academiejaar verder constructief-kritisch de druk verhogen rond werkbaarheid aan de KU Leuven. Onze massaal ingevulde bevraging voor de zomer vormt hier mee de basis voor.

Voor de zomer stuurden we een online bevraging uit over ‘werkbaar werk’ onder het KU Leuven personeel. Jullie hebben massaal gereageerd, over hoe werkbaar je je job vindt, en wat nodig is om ze werkbaar te maken of te houden (tot aan je pensioen).

Ben jij één van de (oude of nieuwe) ACV-leden die gereageerd hebben op deze enquête? Dan heb je ondertussen je powerbank ontvangen, of mag je die deze maand verwachten. Geef eind oktober ons zeker een seintje als je ze nog niet hebt aangekregen.

Deze bevraging maakt deel uit van onze voorbereiding voor de ACV KU Leuven-campagne dit academiejaar om het werk aan de KU Leuven meer werkbaar te te maken. We voelen namelijk dagelijks in ons vertegenwoordigingswerk en bijstand aan ACV-leden in heel de KU Leuven, dat hier serieuze werkpunten bestaan. Collega’s in ATP-statuut die voelen dat ze vast zitten op hun werkplek en functie, oudere collega’s die zich afvragen hoe ze hun werk de komende jaren gaan praktisch bolwerken, jongere collega’s die gewrongen raken tussen bv. de publicatie-ratrace en familie-plannen, steeds dezelfde diensten waar collega’s blijven uitvallen, etc.

Opening academiejaar

Ook de opening van dit academiejaar stond deels in het teken van duurzaam personeelsbeleid. Beluister hieronder de speech van Isolde Buysse, AP-vertegenwoordiger in de KU Leuven Academische Raad, over o.a. concrete initiatieven voor een meer werkbaar en duurzaam personeelsbeleid. Zoals het terugdringen van herhaaldelijke, onzekere contracten van bepaalde duur, en het rechttrekken van de gemiddeld tien dagen minder vakantie aan de KU Leuven t.o.v. andere Vlaamse uniefs.

Vakbond voor constructief-kritische opvolging

Vanuit de Personeelsdienst en in verschillende entiteiten is er zeker de bereidheid om rond werkbaarheid te werken. Echter, in een grote, decentrale organisatie als de KU Leuven is er gedurig opvolging en druk nodig “op de werkvloer”. En vooral is er nood aan effectieve beleidswijzigingen, met betrokken en geïnformeerde werknemers. Op papier doen entiteiten het namelijk vaak goed qua werkbaarheid, en zijn er mooie plannen, de realiteit is vaak anders. Hier zien we vooral onze rol als de grootste, en kritisch-constructieve vakbond aan de KU Leuven. Via ons netwerk van leden, sympathisanten en militanten over alle campussen gaan we de collega’s op de werkvloer verder ondersteunen in discussies rond werkbaarheid, en dit thema op de agenda houden op KU Leuven-niveau.

Onderzoeksnota verspreid

Samen met leden gaan onze militanten dan ook bekijken voor welke concrete voorstellen en hervormingen we verder gaan op inzetten. Met alleen extra opleiding over timemanagement, of toelichtingen over carrièreverloop aan de KU Leuven, gaan we er namelijk niet geraken. We hebben zo bijvoorbeeld mee een structurele hervorming van de telewerkregeling in een stroomversnelling gekregen, een aanpak die we ook op andere werkbaarheids-dossiers gaan gebruiken.

Hiervoor gaan dus de resultaten van de bevraging zeer handig zijn. We hebben ze verwerkt tot een onderzoeksnota, die momenteel gecirculeerd wordt onder ACV-leden en militanten voor reacties, en we daarna breed verspreiden. Deze resultaten, en de reacties die we er op krijgen, bepalen mee het verder verloop van onze campagne rond werkbaarheid.

Heb je opmerkingen, wil je meer weten over dit thema, of onze plannen, of wil je mee betrokken worden? Geef een seintje via onderstaand formulier.Graag jouw reactie, vraag of ervaring!